Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά

Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τεμαχισμός του ψητού κοτόπουλου (και άλλων πουλερικών) δεν είναι δύσκολος. Θα χρειαστούμε ένα κοφτερό και μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του πουλερικού.

Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-1

Ακουμπάμε σε μια επιφάνεια κοπής το ψητό με το στήθος προς τα πάνω. Με μια πιρούνα συγκρατούμε το μπούτι και τοποθετούμε το μαχαίρι στο σημείο που αυτό ενώνεται με τον κορμό του πουλερικού.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-2

Τραβώντας ελαφρώς με την πιρούνα το μπούτι προς τα έξω, ώστε να τεντωθεί η πέτσα, κόβουμε το κρέας με το μαχαίρι μέχρι να φτάσουμε στο κόκαλο. Στο σημείο αυτό σταματάμε, γιατί, αν κόψουμε απευθείας πάνω στο κόκαλο, θα μείνουν θραύσματα στο κρέας.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-3

«Ψηλαφούμε» με τη μύτη του μαχαιριού για να βρούμε το ακριβές σημείο της ένωσης των οστών και εκεί ανάμεσα πιέζουμε το μαχαίρι για να κόψουμε τον χόνδρο.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-4

Συνεχίζουμε κόβοντας το κρέας μέχρι κάτω και χωρίζοντας το μπούτι από το υπόλοιπο σώμα. Με την πιρούνα κρατάμε το μπούτι από την πλευρά της κνήμης. Τοποθετούμε το μαχαίρι στο σημείο όπου η κνήμη ενώνεται με το μηρό και κόβουμε την κλείδωση, χωρίζοντάς το έτσι σε δύο μερίδες.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-5

Κρατάμε το κομμάτι του μηρού με την πέτσα προς τα κάτω και, ξεκινώντας από την κλείδωση, κόβουμε, παράλληλα προς το κόκαλο, σε δύο μερίδες.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-6

Για να τεμαχίσουμε το στήθος και να πάρουμε τα φιλέτα του, συγκρατούμε με την πιρούνα το ένα φιλέτο και με το μαχαίρι το κόβουμε με κατεύθυνση από το λαιμό προς τη βάση, «γλείφοντας» το κεντρικό κόκαλο.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-7

Κρατώντας το μαχαίρι με ελαφριά κλίση προς τα έξω, το σπρώχνουμε μέχρι να αποκοπεί εντελώς το φιλέτο, μαζί με τη φτερούγα, από τον κορμό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλλο φιλέτο.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-8

Στο σημείο όπου η φτερούγα ενώνεται με το στήθος πιέζουμε με το μαχαίρι, σπάζοντας την κλείδωση, ώστε να τη χωρίσουμε από το φιλέτο.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-9

Κόβουμε το κάθε φιλέτο σε τρία ή περισσότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός του.


Πως τεμαχίζουμε τα πουλερικά-10

Κρατάμε σταθερά με την πιρούνα τη φτερούγα, εντοπίζουμε την κλείδωσή της και με ένα καλό ψαλίδι κουζίνας την κόβουμε στα δύο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή