Λιωμένη σοκολάτα παντού

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταμορφώνουμε το κέικ που μας περίσσεψε σε τρουφάκια, ο χαλβάς γίνεται κατάλληλος για σοκολατομανείς, ακόμη και τα αποξηραμένα φρούτα απογειώνονται με μια μικρή, αλλά σημαντική, προσθήκη!

Χαλβάς με επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας

Υλικά (για 25 – 35 κομμάτια / ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους)

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας. Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό μείγμα ζάχαρης στο καυτό σιμιγδάλι, ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και καίει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά.  Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και αδειάζουμε τον χαλβά σε ένα σχετικά μικρό τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο ταψί. Τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως για περίπου 1 ώρα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της τόσο που στα χείλη να την αισθανόμαστε κρύα. Κόβουμε τον χαλβά σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια, σαν μίνι μπάρες.

Με μια λαβίδα βγάζουμε το χαλβά κομματάκι-κομματάκια και το βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Ακουμπάμε τα κομματάκια χαλβά πάνω σε λαδόκολλα, αφήνουμε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, για τουλάχιστον 1 ώρα, και κατόπιν ξεκολλάμε τα κομματάκια από τη λαδόκολλα και τα φυλάμε μέσα σε δοχείο για τρόφιμα, εκτός ψυγείου.

Για πιο ενισχυμένη επικάλυψη, όταν στεγνώσει η πρώτη δόση, ξαναβουτάμε τα χαλβαδοσοκαλατάκια ένα-ένα σε άλλα 250 γρ. λιωμένης κουβερτούρας. Ετσι, όταν σταθεροποιηθεί και η δεύτερη στρώση, θα έχουμε μια παχιά σοκολατένια επικάλυψη.


Κέικ λεμονιού – Τρουφάκια με κέικ λεμονιού

Λιωμένη σοκολάτα παντού-1

 

Υλικά (για 1 κέικ)

 

  • 250 γρ. βούτυρο, αφημένο εκτός ψυγείου ώστε να είναι μαλακωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + επιπλέον για τη φόρμα
  • 2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1/2 κούπα χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
  • ½ φλιτζ. γάλα φρέσκο, πλήρες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 250 γρ. κουβερτούρα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους. Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο για 2 – 3 λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα και μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα προτού ρίξουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές αλεύρι, τον χυμό και το γάλα.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το ξύσμα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Το αφήνουμε 5 – 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της τόσο που στα χείλη να την αισθανόμαστε κρύα. Κάνουμε το κέικ τρίμματα και τα ανακατεύουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Πλάθουμε σε τρουφάκια.


Αποξηραμένα φρούτα με λιωμένη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Λιωμένη σοκολάτα παντού-2

 

 

Yλικά (όσα θέλουμε)

 

  • χουρμάδες αποξηραμένοι, απύρηνοι + 1 καρύδι
  • βερίκοκα αποξηραμένα
  • δαμάσκηνα αποξηραμένα, απύρηνα
  • καρύδια
  • αμύγδαλα
  • λιωμένη σοκολάτα

Ανοίγουμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα στη μέση και τα γεμίζουμε με καρύδια. Ανοίγουμε τα βερίκοκα στη μέση και τα γεμίζουμε με αμύγδαλα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της τόσο που στα χείλη να την αισθανόμαστε κρύα. Βουτάμε τα φρούτα στη σοκολάτα και τα αφήνουμε σε ένα φύλλο λαδόκολλας να στεγνώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή