Μελιτζανοπιπεριές με μπέικον και γιαούρτι

Μελιτζανοπιπεριές με μπέικον και γιαούρτι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 20΄

Υλικά (για 6 – 8 άτομα)

  • 4 – 5 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε λεπτές φέτες (τις οποίες αλατίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά να ξεπικρίσουν)
  • 5 – 6 πιπεριές κέρατο
  • 5 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο μούλτι ή το μπλέντερ
  • 1/2 κεσεδάκι (100 γρ.) πρόβειο γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες + 1 καθαρισμένη και ολόκληρη
  • τα φύλλα από 6 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 6 – 8 λεπτές φέτες ψωμιού (ή όσες χρειάζονται για να καλυφθεί εντελώς ο πάτος του ταψιού)
  • 6 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • τα φύλλα από 8 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 3 – 4 σταγόνες ταμπάσκο (ή, αν είστε θαρραλέοι, 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα)
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 5 – 6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού (ή 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου), ψιλοκομμένα
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml περίπου ελαιόλαδο, για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες

Διαδικασία

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε καλά και τις σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες της μελιτζάνας (σε δόσεις) για περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι, και τις κόβουμε σε μέτρια καρέ. Τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Στρώνουμε με λαδόχαρτο το ταψί του φούρνου, απλώνουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις βάζουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά, ώστε μετά να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Τις ξεφλουδίζουμε λοιπόν, τις καθαρίζουμε από κοτσάνι και σπόρια, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις ανακατεύουμε με τις μελιτζάνες.

Σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε το μπέικον για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, το σέλινο και το ταμπάσκο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ψήνουμε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις τρίβουμε με την ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, τις αλείφουμε με βούτυρο και τις απλώνουμε σε ένα σκεύος σερβιρίσματος (κατά προτίμηση πυρέξ ή ταψί), που να τις χωράει ακριβώς σε μονή στρώση. Βάζουμε από πάνω το μπέικον και μετά μία στρώση από τις μελιτζανοπιπεριές.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε το μαϊντανό. Απλώνουμε ομοιόμορφα το γιαούρτι και σκορπίζουμε το βασιλικό ή το δυόσμο. Σερβίρουμε αμέσως.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή