Tacos με γαρίδες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: 2 ώρες, Μαγείρεμα: 25΄

Υλικά (για 6 μεγάλα ή 10 μικρά τάκος)    

Για το κρεμμύδι

  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 100 ml χυμός λάιμ
  • 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες (ή 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι ή καυτερή πάπρικα, σε σκόνη) ή όσο καυτερό μάς αρέσει
  • αλάτι

Για τις γαρίδες

  • 24 γαρίδες, καθαρισμένες από τα κελύφη, τα κεφάλια, τις ουρές και το εντεράκι στη ράχη τους (το τραβάμε με μια οδοντογλυφίδα)
  • 250 ml γάλα καρύδας (σε κονσέρβα, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής)
  • 1 κλωνάρι λεμονόχορτο (lemongrass), ψιλοκομμένο [μοιάζει με το φρέσκο κρεμμύδι, αλλά έχει έντονη λεμονάτη γεύση – σε ορισμένα σούπερ μάρκετ (π.χ. Θανόπουλος) και σε εξειδικευμένα καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής, όπως το Salamat και το Wok Shop. Εναλλακτικά, 5 – 6 φύλλα λουίζας ψιλοκομμένα -σε ορισμένα σούπερ μάρκετ- ή 1 κουτ. γλυκού λουίζα ξερή, κοπανισμένη -σε μπαχαράδικα- ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα]
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 μικρές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες (ή 1 κουτ. γλυκού τσίλι ή καυτερή πάπρικα, σε σκόνη) ή όσο καυτερό μάς αρέσει
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή
  • ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ (δυστυχώς, τα περισσότερα λάιμ που βρίσκουμε είναι εισαγωγής και κερωμένα – αν δεν θέλουμε, λοιπόν, να καταναλώσουμε ξύσμα με παραφίνη, το αντικαθιστούμε με λεμόνι, όχι όμως και το χυμό)
  • ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Για τα τάκος (εναλλακτικά, σερβίρουμε το όλον σε μικρές αραβικές πίτες)

  • 6 μεγάλα τάκος ή 10 μικρά (έτοιμα τάκος -θήκες από καλαμποκίσιο αλεύρι- βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 6 μέτρια φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. ινδική καρύδα, τριμμένη (προαιρετικά)
  • σπιτική σάλτσα guacamole (βλέπε συνταγή εδώ)
  • 1/2 φρέσκος ανανάς, καθαρισμένος και κομμένος σε μέτρια μπαστουνάκια (πάχους περίπου 0,5 εκ. και μήκους 5 εκ.)

Διαδικασία

Κρεμμύδια: Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε για 2 ώρες να «μαριναριστεί».

Γαρίδες: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας, το λεμονόχορτο, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό από το λάιμ και το λεμόνι μαζί με 150 ml νερό. Αλατίζουμε και βράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα (είναι αρκετός ο χρόνος για τις γαρίδες· αν τις βράσουμε περισσότερο, θα σκληρύνουν).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά, να αρωματιστούν. Βγάζουμε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος – το υγρό το κρατάμε, αν θέλουμε, για να το σερβίρουμε ως σάλτσα σε πιλάφι.

Σερβίρισμα: Βάζουμε σε κάθε τάκος πρώτα το ψιλοκομμένο μαρούλι, μετά λίγη τριμμένη καρύδα, όση σάλτσα guacamole μάς αρέσει, γαρίδες, ανανά, στο τέλος το μαριναρισμένο κρεμμύδι και σερβίρουμε αμέσως.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή