Πλούσιο κέικ μπαχαρικών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 2 ώρες, Ψήσιμο: 60΄

Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα του κέικ:

  • 8 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 1/5 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 3 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • 2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 1½ κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 1½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, καλά κοπανισμένος
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη  
  • ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Διαδικασία:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με το φτερό (το ειδικό εξάρτημα για κέικ) για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και όλα τα μπαχαρικά και χτυπάμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να «ξεκουραστεί».

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Ελέγχουμε τρυπώντας με τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Μυστικό: Στο κέικ αυτό ταιριάζει πολύ μια κρέμα μελιού, που θα φτιάξουμε με 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο στο μίξερ με 130 γρ. μέλι, μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Κόβουμε το κέικ στη μέση, απλώνουμε την κρέμα στο κάτω μέρος και καλύπτουμε με το επάνω μέρος.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή