Σούπα με σελινόριζα, μήλο και μετσοβόνε

Σούπα με σελινόριζα, μήλο και μετσοβόνε

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολη / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄  

Yλικά για 8 μικρά μπολ:

  • 1,2 κιλά σελινόριζα (περίπου 2 μέτριες προς μεγάλες), καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 3 φιρίκια ή 1 μεγάλο μήλο, προτιμότερο jonagold ή fuji, καθαρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 – 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1,2 λίτρα ζωμός κότας* ή νερό
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • 100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί, για 6 – 7 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, το θυμάρι, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο.

Σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό. Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο μετσοβόνε σε κάθε μερίδα.

Ζωμός κότας*:  Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε 1 κουταλιά λάδι 1 κρεμμύδι, χοντρο­κομμένο, και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 – 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο, σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 – 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 – 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε στην αρχή τακτικά. Τον σουρώνουμε, κρατάμε όσο θέλουμε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Αν χρησιμο­ποιήσουμε κοτόπουλο σε κομμάτια (και όχι φτερούγες), τα ξεψαχνίζουμε και κρατάμε τα ψαχνά για να φτιάξουμε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.

Μυστικά για τέλειες βελουτέ

  • Για να αποκτήσουν λεία υφή οι βελουτέ, αφού τις πολτοποιήσουμε, σουρώνουμε τον πολτό από ψιλό συρμάτινο σουρωτήρι (σινουά).  
  • Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας σύμφωνα με το γούστο μας. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό επιπλέον και τη βάζουμε να πάρει μία βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή