«Ξεφλουδίζοντας» το εστιατόριο

«Ξεφλουδίζοντας» το εστιατόριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο Κριστόφ Ρίμπατ ήταν μάγειρας, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είχε κερδίσει αστέρια Μισελέν και Χρυσούς Σκούφους, θα του αφιέρωναν χιλιάδες λέξεις τα περιοδικά γαστρονομίας, θα του έκαναν εκτενή αφιερώματα σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, με λίγα λόγια θα ήταν σταρ στον χώρο της κουζίνας. Δεν είναι όμως μάγειρας αλλά καθηγητής. Διδάσκει αμερικανικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Padeborn στη Γερμανία και ασχολείται με την πολιτισμική ιστορία, τις λογοτεχνικές σπουδές και τον πολιτισμό της εικόνας.

Κι αν τον παραλληλίζουμε με σπουδαίους σεφ είναι γιατί διαθέτει ταλέντο εφάμιλλο με το δικό τους στη σύνθεση, καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, ιστορίες, αποσπάσματα, εμπειρίες από εργαζομένους, συγγραφείς, σεφ, κοινωνιολόγους, φτιάχνουν ένα σύνολο γαργαλιστικό στη γεύση, πολυεπίπεδο, με ένταση και βάθος,  ένα σύνολο άκρως συναρπαστικό. Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω το βιβλίο του «Στο εστιατόριο. Η κοινωνία στο πιάτο μας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» σε μετάφραση του Ηλία Τσιριγκάκη, και αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά αναγνώσματα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τον μαγικό αυτό χώρο του εστιατορίου και του φαγητού. 

Ο Ρίμπατ «ξεφλουδίζει» τον κόσμο του εστιατορίου, αποκαλύπτοντας τι συμβαίνει στη σάλα, στην κουζίνα, στο μπαρ, τι συζητάει το προσωπικό, πώς συμπεριφέρονται οι σερβιτόροι, ποιοι κινούν τα νήματα, περιγράφει τους καλοφαγάδες και τους ανυπόμονους πελάτες, στήνει ψηφίδα ψηφίδα τον πολύχρωμο αυτό κόσμο μέσα από την ανθρωπογεωγραφία του, τον πλούτο, την πολυτέλεια αλλά και τη σκληρότητά του.

Από τις σελίδες του ξεπηδούν σπουδαία ακριβά εστιατόρια και ταχυφαγεία, διάσημοι σεφ όπως ο Εσκοφιέ, ο Φεράν Αντριά, ο Εστον Μπλούμενταλ, συγγραφείς όπως ο Τζορτζ Οργουελ και ο Γιόζεφ Ροτ, ο φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ, σερβιτόρες που ξεπατώνονται στη δουλειά για λίγα δολάρια, Μεξικανοί μάγειρες και ζαχαροπλάστες, λαντζέρηδες, δημοσιογράφοι της γεύσης αλλά και μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. 

«Το φαγητό είναι πάντα το λιγότερο από όλα όσα συμβαίνουν σ’ ένα εστιατόριο», λέει ο Ρίμπατ, περιγράφοντας με μοναδικό τρόπο και μεγάλη ακρίβεια ένα μωσαϊκό ανθρώπων, γεύσεων, εικόνων. Πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή