Η αριστοκρατία των επιδορπίων

Η αριστοκρατία των επιδορπίων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαι λάτρης των γλυκών του κουταλιού. Όχι όλων, να το ξεκαθαρίσω. Υπάρχουν, θεωρώ, φρούτα που δεν επιβιώνουν του σκληρού, αδυσώπητου βρασίματος μέσα σε σιρόπι. Εννοώ πως φθείρεται το άρωμά τους, η γεύση τους. Αλλά και τα φρούτα που έχουν τσαμπουκά, ε και αυτά θέλουν την τέχνη τους. Να είναι λεπτό, αλλά όχι αδύναμο, το σιρόπι. Σίγουρα, πάντως, όχι καραμελωμένο και βαρύ, να μην αναιρεί την αρωματική φινέτσα του φρούτου. Πρέπει να τρίζει από υγεία και ρωμαλεότητα το φρούτο μέσα στο κουτάλι, να είναι ζωντανό, αλλά όχι άβραστο, να έχει γεύση λαμπερή, όχι γλυκερή.

Ένα σωστό γλυκό του κουταλιού έχει ασύγκριτο χαρακτήρα και σαρωτικό μεγαλείο. 

Τα σκήπτρα κατ’ εμέ κρατούν τα εσπεριδοειδή: τα γλυκόπικρα πορτοκάλια με το λιγωτικό άρωμα, το ξινούτσικο λεμόνι, το νεραντζάκι με την ωραία πικράδα και το ανυπέρβλητο περγαμόντο με την ιδιάζουσα ευοσμία. Και αν βρεις λεμονανθό ευγενικά μαγειρεμένο, ω τι πράμα αυτό! 

Είχα την τύχη να δοκιμάσω δύο άριστα καμωμένα γλυκά στην ψαροταβέρνα Καβουρόπετρα στην Αίγινα. Πορτοκάλι και λεμόνι. Και θυμήθηκα ότι, μετά τα σορμπέ φρούτων, είναι το ιδεώδες επιδόρπιο έπειτα από γεύμα ψαροφαγικό. Κατά τη γνώμη μου, σκέτα, χωρίς γιαούρτι. Το οποίο, παρότι ξινό και χαμηλό σε λιπαρά (το πλήρες, της σακούλας, δεν ξεπερνά το 10% σε λιποπεριεκτικότητα), «κολλάει», σφραγίζει με την πληθωρικότητά του, με την πυκνή γαλατένια γεύση του την ψαρίλα στον ουρανίσκο. 

Έξοχα, μαστόρικα καμωμένα τα γλυκά του κουταλιού, όμως έξοχο και το γεύμα μας στην Καβουρόπετρα. Ταραμοσαλάτα απλή, σφιχτή, γαύρος ξιδάτος, μπαρμπούνια τηγανητά, ραδίκια βραστά και ένα μελανούρι μεγάλο, ψημένο στην εντέλεια. Πάμφρεσκα όλα. Αν πάτε Αίγινα, αξίζει τον κόπο να φτάσετε μέχρι το λιμανάκι της Καβουρόπετρας, σε αυτή τη λιτή ταβερνούλα με την ωραία απλωσιά μπροστά να αλωνίζουν τα παιδιά με την άνεσή τους. Με τα ωραία φαγάκια και –ω τι έκπληξη!– με τη μικρή λίστα οικονομικών εμφιαλωμένων κρασιών. Είναι δίπλα στο ναυπηγείο της Planaco, στον δρόμο προς Σουβάλα, ούτε δέκα λεπτά δρόμος από το λιμάνι με το αμάξι. 

Αν πάτε, τον νου σας να ζητήσετε τα γλυκά. Ελπίζω να έχουν απόθεμα για όλη τη σεζόν. ■

Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Τ/22970-23.001. Τον χειμώνα το μαγαζί ανοίγει Παρασκευή-Κυριακή, από το μεσημέρι. Κόστος: περίπου 20-25 €/άτομο (αν πάρετε μεγάλο ψάρι), χωρίς ποτά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή