Στα παντοπωλεία της Αθήνας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελιγαία

Μέλι από το Ροδάκινο Κρήτης, ψωμί από τα Βασιλικά της Εύβοιας, αυγά και κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής από τον Ψηλορείτη, αλείμματα, όπως πικάντικη τυροκαυτερή, αρωματική μελιτζανοσαλάτα από την Κοζάνη, υπέροχα τυριά μερακλήδων παραγωγών, όπως παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα, καπνιστό κεφαλοτύρι, τυρομάλαμα και παλαιωμένες γραβιέρες από τον Μυλοπόταμο, τουλουμοτύρια και κατσικίσια τυριά από την Κάρυστο γεμίζουν τα ράφια του παντοπωλείου της Χαράς Μαθιουδάκη και του Κώστα Κεφαλά. Μυρωδικά και αφεψήματα από τα Ζωνιανά, εξαιρετικά παξιμάδια, πίτες και χειροποίητα φύλλα, βουτήματα και κρασοκούλουρα από την Ανώπολη Σφακίων μέχρι πρόβειο γιαούρτι και παρθένο ελαιόλαδο από το Ρέθυμνο, καπνιστή γουρουνοπούλα και σαλάμια φυσικής ωρίμασης από την Καρδίτσα, σπιτική βυσσινάδα και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού μάς ξελογιάζουν και μας μαθαίνουν λίγο καλύτερα την τοπική γαστρονομία. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας από μικρούς παραγωγούς μαζί με όσπρια και ζυμαρικά ολοκληρώνουν τις αγορές μας. Για τις γιορτές η Χαρά ετοιμάζει τσουβαλάκια και καλάθια για δώρο, που τα γεμίζει με τα καλούδια της αρεσκείας μας. Της Μαρίας Bασιλοπούλου

Ελευθερίου Βενιζέλου 125, Καλλιθέα, Τ/213-02.95.883


Στα παντοπωλεία της Αθήνας-1

Ο παράδεισος των μανιταρόφιλων το παντοπωλείο του Στάθη Γιαννάτου (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Μανιταριών Γεύσεις

One of a kind είναι το παντοπωλείο του Στάθη Γιαννάτου. Φιλοξενεί στα ράφια του από φρέσκα και αποξηραμένα ελληνικά βουνίσια μανιτάρια μέχρι βαζάκια με πάστες και σάλτσες, ξίδια και λάδια, ριζότι και πουρέδες, γλυκά του κουταλιού και τυριά, όλα τους με θέμα το μανιτάρι. Ο ίδιος ο Στάθης, εδώ και 14 χρόνια μανιταροσυλλέκτης έμπειρος, βγαίνει για «κυνήγι» με το εκπαιδευμένο λαμπραντόρ του για τα πιο μυρωδάτα «θηράματα». Παράλληλα συνεργάζεται και με άλλους έμπειρους και πιστοποιημένους μανιταροσυλλέκτες, κι έτσι στα ψυγεία του βρίσκεις άλλοτε άγρια φρέσκα βασιλομανίταρα (πορτσίνι) και κανθαρέλες κι άλλοτε αμανίτες του Καίσαρα, ζαρκαδίσια (μακρολεπιώτες) και τρούφες. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου.

Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.03.354


Στα παντοπωλεία της Αθήνας-2

Στο Δίκταμο στον Βύρωνα φτιάχνουν τις δικές τους σάλτσες και τσάτνεϊ (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος).

Δίκταμο

Έμφαση σε κρητικά προϊόντα, ένεκα καταγωγής των ιδιοκτητών, αδελφών Κάλλιας και Γιώργου Κουμεντάκη, κυρίως γρα- βιέρες, βότανα, ρακή και παξιμάδια κάθε λογής. Φρέσκα προϊόντα εποχής (αυτό το διάστημα, κάστανα κρητικά και αφράτα καρύδια) και διαλεχτά νωπά λαχανικά, αληθινά νόστιμα. Δυνατό σημείο: καθημερινό χειροποίητο ψωμί, χορτοπιτάκια αναφοράς, τυρόπιτα και λυχναράκια κρητικά, όλα με αλεύρι Λήμνου και Δομοκού, από τα άξια χέρια της Κάλλιας. Και μαζί θαυμάσιες σάλτσες (μη χάσετε τη σάλτσα από ντομάτες Βραυρώνας). Της Βιβής. Κωνσταντινίδου

Καραολή και Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/210-76.58.530


Στα παντοπωλεία της Αθήνας-3

Μπαχαρικά, τυριά και ο καλύτερος παστουρμάς στον Μιράν (Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη).

Μιράν

Σχεδόν ένας αιώνας έχει περάσει από την ίδρυσή του. Στη σαλουμερία της οικογένειας του Μιράν Κουρουνλιάν θα βρούμε ό,τι λαχταράει η ψυχή μας, από τα πιο ψαγμένα αλλαντικά και τα πιο λιχούδικα τυροκομικά της χώρας, και όχι μόνο. Παστουρμάδες και πεταλωτά σουτζούκια κρέμονται από την οροφή, αυθεντικός παστουρμάς από κρέας καμήλας φιγουράρει στα ψυγεία, βουβαλίσιος παστουρμάς με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την καινοτομία. Φέρνουν και σπάνιες ντελικατέτσες, δυσεύρετες: μανούρι και πικάντικο μηλαίικο τυρί, εκλεκτή γίδινη φέτα Καρπενησίου, ασυνήθιστο σαλαμάκι στρουθοκάμηλου Σερρών, πηχτή και πεντανόστιμα γίδινα λουκάνικα. Ο Μιράν είναι η χαρά του καλοφαγά. Ό,τι φέρνει είναι καλοδιαλεγμένο, από μικρά εργαστήρια, φτιαγμένο με αυθεντικές, μερακλίδικες συνταγές. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187.Τσαμαδού 2 και Γούναρη, Πειραιάς, Τ/210-41.21.766


Πανδαισία

Η Τέτη και ο Γιάννης έχουν εξασκηθεί στην μπακαλική τόσα χρόνια στην Πανδαισία, που δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Ό,τι καινούργιο βγαίνει στην αγορά το τεστάρουν πρώτα αυτοί, το δίνουν ύστερα στους καλούς πελάτες τους και μόνο με ομόφωνη έγκριση σκαρφαλώνει στα ράφια της Πανδαισίας. Σχεδόν δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα προϊόντα, αφού την κρίση τους την εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι θα βρούμε και πιο δυσεύρετα, όπως φάβα Σχοινούσας, λακέρδα πολίτικη και μαστιχοτύρι Άνδρου, αλλά και τα πιο εκλεκτά καθημερινά, όπως το πρωτόλαδο του Στατήρα, τη γραβιέρα του Τσιτσιρίδη, γιαούρτι πρόβειο Βαγιάς. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, Τ/210-60.17.731


Στα παντοπωλεία της Αθήνας-4

Στα σπάνια τυριά ειδικεύεται το Provence.

Provence

Ο παράδεισός μου είναι το Provence deli. Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Κυριακόπουλος, έχει φτιάξει ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα κατάστημα, όπου οι λάτρεις των σπάνιων τυριών δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Αξέχαστο μου έχει μείνει το κρεμώδες, γινωμένο και εξαιρετικά σπάνιο, απαστερίωτο ελβετικό Holzhofer και το άφθαστης νοστιμιάς, ζουμερό και ινώδες κατσικίσιο χαλούμι από το κυπριακό τυροκομείο Λοΐζου. Εδώ βρίσκουμε και τα εκλεκτότερα από τα πιο δημοφιλή τυριά, όπως τις απίθανες παρμεζάνες από την εταιρεία Cravero, από μικρούς παραγωγούς της Τοσκάνης. Έχει πάντα και διαλεχτά αλλαντικά και άλλα deli, ενώ τώρα στις γιορτές η ποικιλία τυριών ξεπερνάει τα 140 είδη από όλο τον κόσμο. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, Τ/210-89.81.435 και eshop provence.gr


Στα παντοπωλεία της Αθήνας-5

Τα καλύτερα της Κρήτης και όχι μόνο βρίσκουμε στο Παραδοσιακό Μπακάλικο, σε Ηλιούπολη και Παγκράτι (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος).

Παραδοσιακό Μπακάλικο

Τιμά δεόντως την κρητική καταγωγή του ο μπακάλης Γιάννης Βογιατζιδάκης, κι ας είναι οικουμενικό το περιεχόμενο του παντοπωλείου του. Ο ίδιος έχει εντρυφήσει στις σπάνιας νοστιμιάς λιχουδιές του τόπου του, οπότε ένας λόγος παραπάνω να δώσουμε έμφαση στα κρητικά καλούδια που φέρνει. Στις γραβιέρες έχει κάνει σοβαρή δουλειά. Θα βρείτε γλυκές και πικάντικες, φρέσκες και παλαιωμένες, πρόβειες, αιγοπρόβειες και γίδινες. Ανθότυρα βουτυράτα, ξιδάτα καπνιστά λουκάνικα, απάκια, ξύγαλα, στάκες και σαλιγκάρια. Η Κρήτη στα καλύτερά της. Ως μπακάλης έμπειρος όμως, ξέρει να διαλέγει και τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας, ζυγίζοντας καλά τις τιμές, μετρώντας τη γνώμη των πελατών του και τεστάροντας αδιάκοπα νέες και παλιές αφίξεις. Της Νικολέτας Μακρυωνίτυ

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή